Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

SARA-näytelmän tekijähaastattelu

29.3.2023 @ 17:00 - 18:00

Ilmeikäs nainen istuu maalin tahrimilla tikkailla ja vetää sukkaa jalkaansa.

Millainen prosessi kätkeytyy suuren suosion saaneen Sara-näytelmän taakse? Mitä yhden näyttelijän varassa erilaisiin esitystiloihin muuntuvan teos vaatii näyttelijältä, lavastajalta ja puvustajalta?

Keskiviikkona 29.3. klo 17 Kuopion taidemuseossa järjestettävässä tekijähaastattelussa kuulemme näytelmän käsikirjoittajan ja sen ainoan näyttelijän Virpi Rautsialan sekä kokonaisvisualisoinnista vastaavan skenografi Taina Natusen ajatuksista ja työskentelystä.

Sara kertoo liikenaisena ja nykytaiteen kerääjänä tunnetusta Sara Hildénistä. Yhden naisen varassa lepäävässä esityksessä näyttelijä Virpi Rautsiala kuljettaa katsojan läpi Sara Hildénin elämän. Näyttämöllä nähdään Hildénin valovoimainen aviomies taiteilija Erik Enroth, Hildénin taidekokoelman parissa työskennelleitä taide- ja museoalan ammattilaisia sekä lukuisia muita Sara Hildénin elämään liittyviä henkilöitä. Näytelmä on täynnä nopeita tunnetilojen leikkauksia, aikahyppyjä, kohtaamisten ja ympäristöjen muutoksia. Lavastuksesta ja puvustuksesta vastaava skenografi Taina Natunen on luonut näyttämölle nerokkaita ratkaisuja, joilla minimalistinen lavastus muuntuu nopeasti erilaisiin tilanteisiin ja tunnelmiin.

Sara-näytelmä sai ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterin näyttämöllä marraskuussa 2022. Sen kuusi esitystä Kuopion taidemuseossa helmi- ja maaliskuussa sekä lisäesitykset 5.4. ja 6.4. myytiin loppuun nopeasti. Kevyesti liikkuva näytelmä on mahdollista esittää erilaisissa tiloissa. Ehkä näytelmä nähdään jatkossa vielä muissa teattereissa ja taidemuseoissa ympäri Suomen.

Haastattelu liittyy Kuopion taidemuseossa esillä olevaan Sara & Co. -näyttelyyn, jossa esitellään suomalaisia modernisteja ja abstraktin taiteen edelläkävijöitä, joiden teoksia Sara Hildén keräsi kokoelmaansa. Näyttelyn keskeisessä roolissa on Hildénin taidekokoelmasta lainatut Erik Enrothin maalaukset. Näyttely on avoinna 16.4. saakka.

Details

Date:
29.3.2023
Time:
17:00 - 18:00
Website:
kuopiontaidemuseo.fi

Organizer

Kuopion taidemuseo

Muut

Teema
muut
Tapahtuman kohderyhmä
nuoret, aikuiset, erityisryhmät
Tapahtumatyyppi
luento

Venue

Taidemuseo
Kauppakatu 35
Kuopio, 70100 Suomi
+ Google Map