Kuopion museon monitoimitilassa järjestetään miniseminaari nälkävuosista ja nälän perinnöstä 15.6. klo 13.00 alkaen. Seminaarissa kolme eurooppalaisiin nälänhätiin perehtynyttä tutkijaa avaavat nälkävuosia ja niiden perintöä erilaisista näkökulmista.
Helsingin yliopiston dosentti Antti Häkkinen pohtii sitä, mitkä tekijät johtivat Suomen nälkävuosiin 1800-luvulla, mitä oikeastaan tapahtui ja miksi kuolleisuus nousi niin suuriin mittasuhteisiin. Millaisina nälkävuodet näyttäytyivät Pohjois-Savossa? Jyväskylän yliopiston dosentti Andrew Newby jatkaa vertailemalla Irlannin ja Suomen nälkävuosien perintöä ja keskittyy sitten enemmän Pohjois-Savosta löytyviin nälkämuistomerkkeihin. Lopuksi Heritages of Hunger -hankkeen tutkija Charley Boerman pureutuu nälänhädän sukupuolittuneeseen kuvastoon Suomessa, Kreikassa ja Ukrainassa. Miten naiset esitetään nälästä kertovassa kuvastossa; maalaustaiteessa, kirjallisuudessa, muistomerkeissä, elokuvissa? Millainen rooli naisilla ja miehillä oli nälänhädän aikaan?
Seminaaria voi seurata myös Kuopion museon YouTube-tilin kautta (bit.ly/KuopionmuseoYoutube). Miniseminaariin on vapaa pääsy. Yksi luennoista on englanniksi, josta suullinen tiivistelmä suomeksi tapahtuman aikana.
Tapahtuman tarkempi ohjelma:
Klo 13.00 Helka Väisänen, museonjohtaja, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo:
Alkusanat
Klo 13.15 Antti Häkkinen, dosentti, Helsingin yliopisto:
Nälkävuodet, Suomi ja Pohjois-Savo.
Klo 14.00 tauko
Klo 14.15 Andrew Newby, lehtori ja dosentti, Jyväskylän yliopisto:
”Kurjuutta jota on mahdoton kuvailla” Pohjois-Savon nälänhädän muistomerkit kansainvälisestä näkökulmasta.
Klo 15.00 Charley Boerman, tutkija, Heritages of Hunger -hanke, Radboud University:
Gendered Figurations of Famine.
The use of gender in famine representations, in the Finnish, Greek and Ukrainian famines.
Klo 15.45 Tilaisuus päättyy
Seminaari on osa kansainvälistä Heritages of Hunger -tutkimushanketta, jossa Kuopion kulttuurihistoriallinen museo on ollut mukana jo vuodesta 2019. Lisätietoja hankkeesta: .
Kuva: Taipaleen kanavan rakennustyömaa 1866-1871. Arnold Boos / KUHMU