Miekkailu on fyysinen laji, jossa on historiallinen kaiku.
Tule kuulemaan ja näkemään miekan tarina läpi historian, miten miekkaa on käytetty niin taistelukentällä kuin kaksintaistelussa? Mitä miekkailija tekee, kun vastassa onkin jotain aivan muuta kuin toinen miekka? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksia Kuopion korttelimuseolla järjestettävissä miekkailunäytöksissä. Näytöksissä on vaihtuvat aiheet.
Näytökset järjestetään Kuopion korttelimuseon pihalla. Näytöksen jälkeen halukkaat pääsevät itsekin kokeilemaan miekkailua. Kokonaiskesto noin 45–60 minuuttia. Näytöksiin on vapaa pääsy.
Tervetuloa tutustumaan, olisiko miekkailusta uudeksi harrastukseksi!
Säävaraus.
Kaksintaistelut olivat yleinen tapa ratkoa riitoja ja lakikiistoja keskiajan Euroopassa. Jos sinua verisesti loukattiin tai sinut oli haastettu oikeuteen, ei siinä usein auttanut lakimies vaan miekkailutaito. Kaksintaistelut eivät olleet pelkästään aatelisten yksinoikeus, mutta kun usein vain aatelinen sai kantaa miekkaa, käytiin kaksintaisteluita myös monilla muilla aseilla kuin miekoilla.
Miekka oli aatelisen vara-ase myös taistelukentällä. Mutta mitä sillä tehdään jos vastassa onkin peitsi, varsikirves tai sirppi? Tai kun miekkasi katkeaa kesken taistelun? Aseellisen kamppailun dynamiikka muuttuu täysin jos vastassa on aivan erilainen ase ja taitavan miekkailijan on tiedettävä miten toimia tilanteessa kuin tilanteessa.
Aatelisten kaksintaistelut muodostuivat uudella ajalla suorastaan epidemiaksi. Ne lopulta kiellettiin, kun nuoria miehiä kuoli niissä niin paljon ettei heitä riittänyt enää armeijaan. Jopa Suomen historian tärkeimpiin hahmoihin kuuluva C. G. Mannerheim kävi nuoruudessaan kaksintaistelun. Millä aseilla, ja voittiko hän kaksintaistelunsa?
Uudella ajalla tuliaseet korvasivat asteittain lähitaisteluaseet, mutta vielä muskettiajan sodankäynnissäkin pistinrynnäkkö oli yleinen tilanne, jossa jokaisen miekkaa kantavan oli osattava toimia. Laivatkin vallattiin yleensä miekka ja pistooli kädessä. Miten miekkailijan on toimittava kun vihollisella on musketti tai pistooli?
Lisäksi Savon miekka järjestää avoimia harjoituksia Korttelimuseolla 10. ja 24.7.2024.