Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Marja-Leena Hänninen: Naiset Caesarin ajan Roomassa

13.11.2022 @ 14:00 - 15:00

Kuvassa Julius Caesarin patsas ja teksti: Luento

Kuopion museon Julius Caesar -näyttelyn osana nähdään mittava luentosarja, jossa nimekkäät asiantuntijat käsittelevät Rooman ajan historiaa, aikakautta, sen kulttuuria ja henkilöitä eri näkökulmista. Sunnuntaina 13.11. klo 14.00 on ohjelmassa FT Marja-Leena Hännisen luento Naisista Caesarin ajan Roomassa. Antiikin Rooman historia näyttäytyy helposti spektaakkelina, jossa miehet kilpailevat keskenään vallasta ja kunniasta, johtavat sotajoukkoja ja hallitsevat kasvavaa imperiumia. Miehillä oli kuitenkin aina perhe ja yksityiselämä, äiti, vaimo ja usein myös tyttäriä. Mitä tiedämme roomalaisten perhe-elämästä ja naisen asemasta? Luennolla tarkastellaan esimerkiksi sitä millainen oli roomalainen avioliitto Caesarin aikana, minkälaista naisten käytöstä paheksuttiin tai miten naiset pyrkivät vaikuttamaan kodin ulkopuolella yhteiskunnassa, jossa heillä ei ollut poliittisia oikeuksia. Teemojen puitteissa esitellään myös Caesarin oman perheen naiset. 

Luentoihin voi osallistua joko paikan päällä Kuopion museolla monitoimitilassa tai verkon kautta Kuopion museon YouTube-kanavalla. Luennot ovat katsottavissa kaksi viikkoa luennon jälkeen. Isänmaallisen Seuran ja Kuopion kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä järjestetyille luennoille on vapaa pääsy. Luentosarja jatkuu helmikuulle saakka.

Luennot ovat osa Kuopion museossa ensimmäistä kertaa maailmassa esillä olevaa kansainvälistä kiertonäyttelyä Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen. Näyttely nähtävissä museolla 26.3.2023 saakka. Lisätietoja näyttelystä: kuopionmuseo.fi/nayttelyt.

Luentosarja:

su 13.11. klo 14.00 FT Marja-Leena Hänninen: Naiset Caesarin ajan Roomassa

su 4.12. klo 14.00 Tukholman yliopiston antiikin kulttuurin ja yhteiskuntaelämän professori Arja Karivieri:

Vitruvius ja roomalainen arkkitehtuuri maaseudulla ja kaupungissa – villat, kerrostalot ja julkiset rakennukset

ke 11.1. klo 17.30 FT Mika Rissanen: Rooma, suden kaupunki

ke 8.2. klo 17.30 FM, väitöskirjatutkija Emilia Jääskeläinen: Elämää Pohjois-Savossa roomalaisaikana

 

Lisätietoja luennoista: kuopionmuseot.fi/tapahtumat

Tiedot

Päivämäärä:
13.11.2022
Aika:
14:00 - 15:00

Muut

Teema
historia
Tapahtuman kohderyhmä
aikuiset
Tapahtumatyyppi
luento

Tapahtumapaikka

Kuopion museo
Museokatu 1
Kuopio, 70600 Suomi
+ Google Map