Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Lupercalia – Ystävänpäiväetkot

11.2.2023 @ 10:00 - 16:30

Ennen muinoin antiikin Roomassa juhlittiin helmikuun 15. päivänä Lupercaliaa. Niin kuin monen muunkin muinaisen asian kohdalla on käynyt, tälle juhlalle ovat tutkijat aikojen saatossa tulkinneet monia erilaisia teemoja. Oliko kyseessä paimenten juhla? Kenties jonkinlainen puhdistumiseen tai hedelmällisyyteen liittyvä riitti? Ehkä juhlan tarkoituksena oli saatella kuluva vuosi päätökseen ja pyöräyttää uusi käyntiin puhtaalta pöydältä, vuodenvaihde kun näet sijoittui tähän ajankohtaan.

Olipa Lupercalian alkuperäinen merkitys mikä hyvänsä, me täällä Kuopion museolla päätimme valjastaa tapauksen ihan vain yleiseen huvitteluun. Emme kuitenkaan ajatelleet noudattaa Lupercaliaan liittyviä rituaalisia toimenpiteitä aivan pilkuntarkasti, sillä totesimme että pukin ja koiran uhraaminen, puolialastomana ympäriinsä juoksentelu sekä ohikulkevien ihmisten ruoskiminen ei ole aivan tätä päivää. Näiden sijaan ohjelmamme on seuraava:

Klo 10:00–16:30 Non-stop työpaja: Kartonkimosaiikkikortti. Tule viettämään laatuaikaa läheisesi kanssa askartelutyöpajaan! Voit näperrellä ystävällesi tai mielitietyllesi ystävänpäiväkortin antiikin Rooman mosaiikkityyliä jäljitellen. Työpajamaksu 2 €/kortti.

Klo 10:00–12:00 Non-stop työpaja: Rakennetaan Roomaa Legoista. Kantti-yhteistyön merkeissä myös kirjastolla tapahtuu! Kaikkien rakentelusta innostuvien kannattaa suunnata pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolle. Saatteko Rooman rakennettua päivässä? Vapaa pääsy!

Klo 12:00–12:45 Yleisöopastus: Julius Caesar. Tule kuulemaan legendan elämästä ja kuolemasta. Ja siis eikö se ollutkaan, että ”Sinäkin, Brutukseni?!” Mukaan pääsylipulla!

Klo 13:00–13:45 Miekkailunäytös: Savon miekka. Tule seuraamaan jännittävää kalpojen kalistelua! Samalla opit asian jos toisenkin miekkailun ja taistelemisen historiasta ylipäätänsä. Vapaa pääsy!

Klo 13:00–16:00 Non-stop työpaja: Rakennetaan Roomaa Legoista. Jos Roomaa ei saanut aamupäivällä vielä valmiiksi, iltapäivällä voi jatkaa urakkaa pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla. Vapaa pääsy!

Klo 14:00–14:45 Yleisöopastus: Roomalainen skandaali. Juoruja! Skandaaleja! Niitä oli antiikin Roomassa kyllikseen. Mutta mitkähän juorut saivat Julius Caesarin tiettävästi vetämään herneen pahasti nenään? Mukaan pääsylipulla! Opastuksen sisältö on melko räävitöntä, joten suosittelemme, että kuulolle tulevat vain aikuiset korvat.

Tekemistä riittää ihan koko perheelle, tervetuloa!

Tiedot

Päivämäärä:
11.2.2023
Aika:
10:00 - 16:30
Tapahtuma tagia:
, , , , ,
Kotisivu:
www.kuopionmuseo.fi

Muut

Teema
historia
Tapahtuman kohderyhmä
lapsiperheet, nuoret, aikuiset, erityisryhmät
Tapahtumatyyppi
opastus, työpaja

Tapahtumapaikka

Kuopion museo
Museokatu 1
Kuopio, 70600 Suomi
+ Google Map