Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Korttelivartti: Kuvien kertomaa

9.11.2023 @ 14:00 - 14:30

Katu, jonka varrella on rakennuksia. Kadulla kävelee kaksi ihmistä.

Korttelivartilla pääset kuulemaan, mitä Juho Rissanen meillä ja maailmalla- näyttelyyn valitut kuvat kertovat Juho Rissasen elämästä Kuopiossa. Kuvista kertoo valokuvakokoelmien ja arkiston intendentti Pekka Kankkunen. Vartille pääset osallistumaan pääsymaksun hinnalla, ja opastus kestää 15–30 minuuttia.

Kuva: Tulliportinkatua, Karl Granit, 1890-92; piirrokset Mea Kaikkonen.

Seuraavat Korttelivartit:

16.11. Tekstiilivartti, Anu Reijonen, tekstiilikonservaattori
23.11. Waivaishuollon kehittyminen Kuopiossa 1800-luvun lopulla, Sanna Reinikainen, museolehtori

Juho Rissanen meillä ja maailmalla 13.10.2023–14.4.2024

Taiteilijan lapsuudessa olivat voimakkaasti läsnä niin kuolema kuin ainainen nälkä. Kiertolaiselämää eläneen pojan elämään mahtui silti myös hauskoja hetkiä – muistoja ihmisistä, paikoista ja sattumuksista pienessä Kuopion maalaiskaupungissa. Milloin hän jäi nutustaan roikkumaan räystääseen, putosi jäihin tai tikkaat kaatuivat katulamppuja sytyttäessä – onneakin oli aika usein matkassa, ettei pahempaa sattunut. Koulunkäynti estyi myös kerta toisensa jälkeen. Lopullisesti haaveet opintiestä mursi isän kuolema Juhon ollessa 10-vuotias. Perheen vanhimpana lapsena tapahtuma pakotti pojan perheen elättäjäksi äidin rinnalle.

Juho Rissanen ponnisti maailmalle köyhyydestä ja kurjuudesta. Maailmalle lähtönsä jälkeenkin Rissanen palasi usein kotiseuduilleen Pohjois-Savoon maalaamaan ja keräsi ulkomaanmatkoillaan merkittävän kokoelman esineitä rakkaudesta kotikaupunkiinsa. Aasiasta ja Afrikasta peräisin oleva kokoelma sisältää lähes 150 objektia. Nämä maailmalta kotiin Kuopioon lähetetyt esineet ja 1800-luvun lopun valokuva-aineisto ovatkin näyttelyn herkullisinta antia.

Tiedot

Päivämäärä:
9.11.2023
Aika:
14:00 - 14:30
Tapahtuma tagia:
, , ,

Muut

Tapahtuman kohderyhmä
aikuiset
Tapahtumatyyppi
opastus

Tapahtumapaikka

Korttelimuseo
Kirkkokatu 22
Kuopio, 70100 Suomi
+ Google Map