Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Peruttu,Korttelivartti: Kuvien kertomaa 4.4.2024 14:00 – 14:30

4 huhtikuun @ 14:00 - 14:30

Valitettavasti Korttelivartti on peruttu.

 

Korttelivartilla pääset kuulemaan, mitä Juho Rissanen meillä ja maailmalla- näyttelyyn valitut kuvat kertovat Juho Rissasen elämästä Kuopiossa. Kuvista kertoo valokuvakokoelmien ja arkiston intendentti Pekka Kankkunen. Vartille pääset osallistumaan pääsymaksun hinnalla, ja opastus kestää 15–30 minuuttia.

Kuva: Tulliportinkatua, Karl Granit, 1890-92; piirrokset Mea Kaikkonen.

Seuraava vartti: 11.4. Juho Rissasen Kuopio -mobiilipelin esittely, Sanna Reinikainen, museolehtori

 

Juho Rissanen meillä ja maailmalla 13.10.2023–14.4.2024

Taiteilijan lapsuudessa olivat voimakkaasti läsnä niin kuolema kuin ainainen nälkä. Kiertolaiselämää eläneen pojan elämään mahtui silti myös hauskoja hetkiä – muistoja ihmisistä, paikoista ja sattumuksista pienessä Kuopion maalaiskaupungissa. Milloin hän jäi nutustaan roikkumaan räystääseen, putosi jäihin tai tikkaat kaatuivat katulamppuja sytyttäessä – onneakin oli aika usein matkassa, ettei pahempaa sattunut. Koulunkäynti estyi myös kerta toisensa jälkeen. Lopullisesti haaveet opintiestä mursi isän kuolema Juhon ollessa 10-vuotias. Perheen vanhimpana lapsena tapahtuma pakotti pojan perheen elättäjäksi äidin rinnalle.

Juho Rissanen ponnisti maailmalle köyhyydestä ja kurjuudesta. Maailmalle lähtönsä jälkeenkin Rissanen palasi usein kotiseuduilleen Pohjois-Savoon maalaamaan ja keräsi ulkomaanmatkoillaan merkittävän kokoelman esineitä rakkaudesta kotikaupunkiinsa. Aasiasta ja Afrikasta peräisin oleva kokoelma sisältää lähes 150 objektia. Nämä maailmalta kotiin Kuopioon lähetetyt esineet ja 1800-luvun lopun valokuva-aineisto ovatkin näyttelyn herkullisinta antia.

Tiedot

Päivämäärä:
4 huhtikuun
Aika:
14:00 - 14:30

Järjestäjä

Kuopion korttelimuseo

Muut

Teema
historia
Tapahtumatyyppi
opastus

Tapahtumapaikka

Korttelimuseo
Kirkkokatu 22
Kuopio, 70100 Suomi
+ Google Map