Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Filosofiakahvila: Voiko tiede olla objektiivista?

10 huhtikuun @ 17:00 - 19:00

Objektiivisuus Kuopion filosofiakahvilan teemana keväällä 2024.

Kun ajattelemme, ajattelemme jotakin asiaa tai kohdetta. Suomen kielessäkin on käytössä latinan kohdetta tarkoittavasta sanasta peräisin oleva ‘objekti’ johdannaisineen. Objektiivisen ja objektiivisuuden vastinpariksi esitetään taas yleisesti subjektiivinen ja subjektiivisuus. Myöskin latinasta peräisin oleva ’subjekti’ tarkoittaa kokijaa ja tekijää, sitä joka ajattelee. Voiko se, mitä ajattelemme, olla kaikille ajattelijoille samaa – voiko meidän erillisten subjektien ajattelulla olla yhteinen objekti? Objektiivisuutta pidetään erityisesti tieteellisen tutkimuksen pyrkimyksenä. Jotkut pitänevät yhä objektiivisuutta myös ihanteena, jota tulisi tavoitella muun muassa journalismissa ja oikeudenkäynneissä ja miksei yleisemminkin kriittisessä ajattelussa. Voiko ajattelumme olla, edes joskus tai osittain, objektiivista? Jos voi, niin mitä tämä edellyttää, ja jos ei, niin miksi ei?

Keskiviikkona 10.4.2024 klo 17-19 Filosofiakahvilan puhujavieraana on Tampereen yliopiston filosofian tohtori Panu Raatikainen aiheena ”Voiko tiede olla objektiivista? Mitä se edes tarkoittaa? Tule mukaan kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Kevätkauden tulevat Filosofiakahvilat:
ke 22.5.2024 klo 17-19 ”Oikeuden objektiivisuus”, Maija Aalto-Heinilä, oikeusfilosofian yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto >>Tilaisuus on kai­kil­le avoin ja maksuton. Suosittelemme ilmoittautumaan etukäteen, jotta saat tiedon mahdollisista muutoksista ja tulevista tapahtumista. Kahvila Kantista voi noutaa omakustanteiset kahvit nautittavaksi tilaisuudessa.

Tervetuloa jälleen Filosofiakahvilaan, sekä uudet että tutut kävijät!

Maksuton

Ilmoittaudu viimeistään 10.04.2024. Linkki ilmoittautumislomakkeelle tässä.

Tiedot

Päivämäärä:
10 huhtikuun
Aika:
17:00 - 19:00
Tapahtuma tagia:
, , ,

Tapahtumapaikka

Kuopion museo
Museokatu 1
Kuopio, 70600 Suomi
+ Google Map

Muut

Teema
muut
Tapahtuman kohderyhmä
aikuiset
Tapahtumatyyppi
luento