Julius Caesar -näyttelyn luentosarjan viimeisessä osassa näkökulma vaihdetaan antiikin Rooman sydänmailta roomalaisajan Pohjois-Savoon. Keskiviikkona 8. helmikuuta Kuopion museon monitoimitilassa luennoi FM, väitöskirjatutkija Emilia Jääskeläinen!
Millaista oli elämä Suomessa, etenkin Pohjois-Savossa, roomalaisaikaan? Roomalaisajan löydöt ja kalmistot keskittyvät pääasiassa rannikkoseudulle, mutta sisämaa ei ole ollut kuitenkaan asumatonta seutua. Ihmiset elivät metsästäen, linnustaen, kalastaen ja keräillen. Samaan aikaan karjanhoito sekä pienimuotoinen maanviljely alkoi vakiintua rannikolla. Viljelyä kaskeamisen muodossa harjoitettiin paikoin sisämaassakin metsästyksen ja kalastuksen ohella.
Savon alueella väestö hautasi vainajansa pitkään lapinraunioina tunnettuihin röykkiöihin. Vuonna 2020 löydettiin Kuopion Puijonsarvennenästä polttohautaus, joka viittaisi siihen, että ihmisiä on haudattu myös maantasaiseen kivikkoon lapinraunioiden ohella.
Luennolle on vapaa pääsy. Mikäli et pääse paikan päälle museolle, voit seurata luentoa livestriimattuna Kuopion museon YouTube-kanavalla.
Luentosarja on toteutettu yhteistyössä Kuopion isänmaallisen seuran ja Kuopion kaupunginkirjaston kanssa.
Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen -näyttely on nähtävissä Kuopion museossa 26. maaliskuuta 2023 saakka.