Kuopion museon Julius Caesar -näyttelyn osana nähdään mittava luentosarja, jossa nimekkäät asiantuntijat käsittelevät Rooman ajan historiaa, aikakautta, sen kulttuuria ja henkilöitä eri näkökulmista.
Sunnuntaina 4.12. klo 14.00 luennoi Tukholman yliopiston antiikin kulttuurin ja yhteiskuntaelämän professori Arja Karivieri roomalaisesta arkkitehtuurista teemalla: Vitruvius ja roomalainen arkkitehtuuri maaseudulla ja kaupungissa – villat, kerrostalot ja julkiset rakennukset.
Roomalaisen arkkitehtuurin kehitys Rooman tasavallan ajalta keisarilliseen aikaan liittyy keskeisellä tavalla kaupungistumiseen ja roomalaisen kulttuurin leviämiseen vallatuille alueille. Kaupunkitalot, domus, olivat välttämättömiä kaupunkien arkkitehtuurille, ja luonnollisesti niiden asukkaille. Ylempien luokkien suurissa yksityistaloissa asuivat kansalaisten perheet, heidän orjansa ja vapautettunsa. Rooman laajentumisen aikana aristokraattiset perheet ja senaatin jäsenet rakensivat villoja maaseudulle, merenrannalle ja provinsseihin. Tämä kehitys alkoi jo ennen Julius Caesarin aikaa, villojen rakentaminen yleistyi keisarikaudella ja jatkui myöhäisantiikissa. Kuvataiteessa ja sisustuksessa vallitsi samaan aikaan tietty yhtenäisyys, ja villojen omistajat suosivat muiden tilaamia kuva-aiheita ja tyylejä.
Vitruvius vertailee Augustuksen aikaan ajoittuvassa teoksessaan De Architectura kaupunkitaloja ja maaseutuvilloja, ja hänen roomalaisille arkkitehdeille suunnattu käsikirjansa käsittelee myös laajasti kaupunkisuunnittelua, rakennusmateriaaleja, temppelirakennuksia, julkisia ja yksityisiä rakennuksia ja niiden koristelua. Vitruviuksen mukaan maaseutuvillan sisustuksen ja organisoinnin tuli seurata kaupunkitaloa. Roomalaiset rakensivat villoja kaupunkien ulkopuolelle, esikaupunkeihin ja merenrannoille, myös maaseudulle, mukaan lukien tuotantoon erikoistuneet tilat. Kaupunkitalot olivat keskeisessä roolissa liike- ja lakiasioiden hoitoon, poliittisiin keskusteluihin ja klienttien tapaamiseen, kun taas villat tarjosivat paikan otiumille, kiireisen kaupunkielämän vastapainolle: vieraanvaraisuus, kävelyretket, metsästys, lukeminen, ja mielenharjoitus, maaseutuvilloissa myös maataloustuotanto.
Luentoihin voi osallistua joko paikan päällä Kuopion museolla monitoimitilassa tai verkon kautta Kuopion museon YouTube-kanavalla. Luennot ovat katsottavissa kaksi viikkoa luennon jälkeen. Kuopion Isänmaallisen Seuran ja Kuopion kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä järjestetyille luennoille on vapaa pääsy. Luentosarja jatkuu helmikuulle saakka.
Luennot ovat osa Kuopion museossa ensimmäistä kertaa maailmassa esillä olevaa kansainvälistä kiertonäyttelyä Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen. Näyttely nähtävissä museolla 26.3.2023 saakka. Lisätietoja näyttelystä: kuopionmuseo.fi/nayttelyt.
Luentosarja:
Su 4.12. klo 14.00 Tukholman yliopiston antiikin kulttuurin ja yhteiskuntaelämän professori Arja Karivieri: Vitruvius ja roomalainen arkkitehtuuri maaseudulla ja kaupungissa – villat, kerrostalot ja julkiset rakennukset
Ke 11.1. klo 17.30 FT Mika Rissanen: Rooma, suden kaupunki
Ke 8.2. klo 17.30 FM, väitöskirjatutkija Emilia Jääskeläinen: Elämää Pohjois-Savossa roomalaisaikana
Lisätietoja luennoista: kuopionmuseot.fi/tapahtumat