Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Apinavartti: Jumalalliset apinat

1 elokuun @ 15:00 - 15:30

Ai-ai puunrungolla

Apinavartit

Apinavarteilla perehdytään muun muassa yksittäisiin lajeihin ja ilmiöihin. Vartille pääset osallistumaan pääsylipulla (13 / 7 €, alle 18-v maksuton), Museokortti käy. Kesto 15–30 minuuttia.

To 1.8. klo 15 Jumalalliset apinat

Jumalten sanansaattajia ja onnenkantamoisia, apinoista on moneksi! Kädellisiä esiintyy erilaisissa rooleissa myyteissä ja uskomuksissa ympäri maailman. Tällä vartilla luodaan lyhyt katsaus muutamiin myyttisiin apinoihin.

 

TULEVIEN APINAVARTTIEN AIHEET JA AJANKOHDAT:

To 8.8. klo 15 King Kongista Herra Tossavaiseen

Kädelliset esiintyvät useassa etenkin 1900-luvulla länsimaissa tuotetussa kirjassa, elokuvassa ja pelissä. Mitä kaikkia apinoita populaarikulttuurista löytyy, ja millaisia rooleja sukulaisillemme on näissä teoksissa annettu?

To 15.8. klo 15 Ensimmäiset esivanhemmat

Omat juuret ovat kiinnostaneet meitä ihmisiä pitkään. Tällä vartilla tutustutaan ensimmäisiä kädellisiä etsineiden paleontologien työhön ja heidän tekemiinsä kiehtoviin löytöihin.

To 22.8. klo 15  Mölinää sademetsässä

Trooppisessa Amerikassa elävät mölyapinat kuuluvat maailman äänekkäimpiin eläimiin. Mutta ne osaavat muutakin kuin metelöidä – ne voivat muodostaa eläviä apinasiltoja puusta puuhun pienille poikasilleen.

To 29.8. klo 15 Ai-ai – Madagaskarin erikoistuja

Madagaskarin metsissä kiipeilee yöaikaan omituinen ilmestys. Varsin erikoinen sormieläin koputtelee pitkillä ohuilla sormillaan puunrunkoja, etsien toukkia puunrungon uumenista. Millaisesta eläimestä on kyse ja miten se oikeastaan elää?

To 5.9. klo 15  Sukututkimusta – kädelliset tieteessä

Kädelliset ovat kiinnostaneet ihmisiä jo kauan ennen kuin Darwin järisytti tiedemaailmaa ehdottamalla meidän olevan sukulaisia. Mitä kädellisistä on ajateltu ja miten niitä on tutkittu eri aikoina, ja millainen on sukulaistemme rooli tieteen historiassa?

To 12.9. klo 15 Sukupuuttoaallot elämän uudistajina

Noin 66 miljoonaa vuotta sitten Maahan iskeytyi asteroidi, jonka tuhovoima ”pyyhkäisi” maapallon elonkirjosta dinosaurukset. Joukkotuhoa seurasi kuitenkin runsauden aika. Uudet lajit ja eliöryhmät saivat tilaa kehittyä, niiden mukana myös kädelliset.

To 19.9. klo 15 Kätevä käsistään – varhaisten ihmisten ja ihmisten kivityökalut

Vanhimmat kivestä valmistetut työkalut ovat lähes kolme miljoonaa vuotta vanhoja, ja kiviesineet kuuluivat pitkään nykyihmisenkin työkalupakkiin. Kivikausi on ihmisen esihistorian pisin vaihe, ja se jaetaan vaiheisiin mm. työkalujen mallin ja valmistustekniikan perusteella.

To 26.9. klo 15 Berberiapina – Gibraltarin ”pitkäkyntinen”

Berberiapina eli magotti on ihmisen lisäksi Euroopan ainoa luonnonvarainen kädellinen. Näitä veijareita voit tavata Gibraltarin vuoristoseuduilla. Varomaton turisti saattaa joutua varkauden kohteeksi, sillä nämä apinat osaavat kähveltää ruokansa varsin ovelasti.

Tiedot

Päivämäärä:
1 elokuun
Aika:
15:00 - 15:30
Tapahtuma tagia:
, , , ,

Järjestäjä

Kuopion museo
Puhelin
017 182 2603
Sähköposti
kuopionmuseo@kuopio.fi
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto

Muut

Teema
luonto
Tapahtumatyyppi
opastus

Tapahtumapaikka

Kuopion museo
Museokatu 1
Kuopio, 70600 Suomi
+ Google Map